Zdravé recepty Jarmily Hokrové. Mlsáte u televize?

před dvěma roky  |  Zprávy |   0 komentářů

A copak si to dáváte? Křupky, brambůrky, slané tyčinky, nebo raději něco sladkého? Anebo se snažíte jíst zdravěji a dáte si mandle nebo semínka? No, mandle nebo semínka jsou určitě lepší, než ty křupky, ale obsahují docela velké množství tuků a to navečer není úplně ideální jídlo. Ale přesto vám rozumím. I já si někdy po náročném dni ráda večer sednu k pěknému filmu a mám chuť u toho něco „zobat“.  Všichni víme, že to není dobře, že bychom se na jídlo měli soustředit a nejíst bezmyšlenkovitě, ale když už máte na něco chuť, tak vám doporučím to, co si dávám já. Často to bývá

 

Blanšírovaná zelenina s jogurtovým dipem
Suroviny na 2 porce: fazolové lusky – 100 g, řapíkatý celer – 2 stonky, mrkev – 100 g, stroužek česneku, 150 ml bílého jogurtu, lžíci kysané smetany, sůl.
Příprava: Nejdříve začnu s popisem procesu blanšírování. Není to nic složitého. Jde o to zeleninu uvařit rychle a krátce na skus a pak ji prudce zchladit. Díky tomu zůstane křehká a krásně barevná. Na blanšírování budete potřebovat větší hrnec s vařící vodou, mísu s ledovou vodou (myslím opravdu ledovou, takže do ní dejte klidně pár kostek ledu), cedník nebo děrovanou lžíci, sůl a pak tu zeleninu. Může to být cokoliv, co se dá vařit, např.: mrkev, petržel, řapíkatý celer, zelené fazolky, brokolice, listy kapusty, chřest, ředkvičky. Do dnešního receptu použiji fazolové lusky, řapíky celeru a mrkev. Fazolky nechte celé, řapík celeru překrojte na polovic, mrkev rozkrojte podélně na polovic nebo na čtvrtiny. Zeleninu začněte blanšírovat postupně, to proto, že každá se bude muset vařit jinak dlouho.  U fazolek to bude asi 2 minuty, řapíkům celeru bude stačit asi minuta a mrkvička bude potřebovat 3 až 5 minut, podle toho, jak silné proužky si připravíte. Jakmile bude zelenina tak akorát, vyndejte ji cedníkem nebo děrovanou lžící z vařící vody a vhoďte ji do mísy s vodou ledovou. Když zchladne, nechte ji okapat, nebo osušte. Naskládejte na talíř a u televize si ji namáčejte do jogurtového dipu. Ten připravíte jednoduše tak, že smícháte jogurt se solí, česnekem (nebo feferonkou nebo jiným aromatickým kořením) a pro zjemnění můžete přidat ještě lžíci kysané smetany.
Nutriční hodnoty  (na porci): 121 kcal, 5 g tuku, 6 g bílkovin, 12 g sacharidů, 5 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Kalorická hodnota tohoto receptu je přibližně stejná jako ve 20 g brambůrků nebo v jedné kostičce kvalitní čokolády. Obsahuje však podstatně více bílkovin a vlákniny.  A na talíři toho máte mnohem víc.
Jste na cestě k zdravému životnímu stylu? To je skvělé, na vaší cestě vás ráda podpořím. Nebudu vás nutit pít koktejly na hubnutí, ale naučím vás jíst. Potom už nebudete muset držet žádnou dietu. Zavolejte na 777151594 a domluvte si termín první konzultace.  Bude ZDARMA.

 

 

Sdílet: Facebook

Tisknout článek

0/5 bodů (0 hlasování)

Komentáře

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Váš komentář

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.

Potvrďte, že nejste robot: