Zdravé recepty Jarmily Hokrové. Koření pro lepší trávení

před dvěma roky  |  Zprávy |   0 komentářů

Psala jsem o zelenině a ovoci a jejich barvách, protože jsou zajímavým zdrojem fytonutrientů. Dalším důležitým zdrojem těchto látek je koření. Většina druhů evropského a exotického koření je zároveň léčivými rostlinami, i když v kuchyňských dávkách je jejich léčebný vliv slabší.

 

V každém případě přispívají k chuti k jídlu, k tvorbě slin, trávicích šťáv, k dezinfekci zažívacího traktu, k pohyblivosti střev, k odstranění zažívacích potíží. Působí tedy významně na žaludek, žlučník, játra, ledviny, střevní trakt i na krevní oběh. Urychlují vstřebávání látek z potravy, zrychlují metabolismus a také oddělují odpadní látky a podporují jejich vylučování.
Je vhodné užívat široké spektrum koření v podobě čerstvých bylinek nebo jednodruhového sušeného koření. Dodají vašemu jídlu chuť. Snáze se tak uspokojí vaše chuťové buňky a je pravděpodobné, že nebudete mít už tak velkou chuť např. na sladké.
Koření dodá jídlu také pestrost. I když základní suroviny v receptu budou stejné, díky koření z něj uděláte úplně jiné jídlo. Petrželka, pažitka, tymián, bazalka, oregano, rozmarýna, majoránka, šalvěj, to je jen několik druhů, které jsou běžně dostupné, ale přesto je při přípravě jídla příliš nevyužíváme.
Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami
Suroviny  na 4 porce: 4 prsa bez kůže, sůl, pepř, 3 snítky tymiánu nebo ½ lžičky sušeného, šťávu z půlky citronu, lžičku medu, lžička másla. Na šťouchané brambory budete potřebovat: 700 g brambor, 1 cibuli, čerstvou petrželovou nať, sůl a lžičku másla.
Příprava: Plátky kuřecího masa bez kůže osolte, opepřete, vložte na rozpálenou nepřilnavou pánev. Opékejte z obou stran, aby se zatáhlo. Pak přidejte snítky tymiánu a šťávu z půlky citronu, lehce podlijte a přikryjte poklicí. Nechte dusit do měkka. Asi 5 minut před dokončením vmíchejte do výpeku máslo a med a maso několikrát obraťte, aby dostalo medovou glazuru. Hotové maso vyndejte na předehřátý talíř. Brambory oloupejte a dejte vařit. Než se uvaří, nakrájejte cibuli a na troše másla ji osmahněte. Nakrájejte i petrželku. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, přidejte k nim petrželku a osmaženou cibulku. Podle chuti osolte. Plátky masa podávejte s bramborami a polijte výpekem.
Nutriční hodnoty  (na porci): 484 kcal, 24 g tuku, 34 g bílkovin, 27 g sacharidů, 2 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Příprava receptu je jednoduchá a voňavému kuřátku jistě neodoláte. Jídlo je bohaté na bílkoviny, a pokud si k němu dáte ještě čerstvý zeleninový salát, budete mít výtečný oběd.
Jste na cestě k zdravému životnímu stylu? To je skvělé, na vaší cestě vás ráda podpořím. Nebudu vás nutit pít koktejly na hubnutí, ale naučím vás jíst. Potom už nebudete muset držet žádnou dietu. Zavolejte na 777151594 a domluvte ZDARMA první konzultaci.

 

Sdílet: Facebook

Tisknout článek

0/5 bodů (0 hlasování)

Komentáře

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Váš komentář

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.

Potvrďte, že nejste robot: